Vakantietijd
Voor de Sportfysiotherapeut betekend dat 2 dingen.
- Ontspanning na een jaar werken.
- Sporters voorbereiden op hun nieuwe seizoen vol uitdagingen, plezier, spanning en stress.
Het sportseizoen begint voor een sporter vaak met stress! Zit ik in de selectie? Wat vind de trainer van me? Maak ik kans op een plek in de basis? Hoe kan ik de kans vergroten voor een basisplaats? Dit rijtje kan ik eindeloos lang maken. Iedere sporter zal zich zelf hierin herkennen en heeft het meegemaakt.
Waarom is dit voor de Sportfysiotherapeut van belang? De voorbereiding op een nieuw seizoen is vaak de blessure gevoeligste periode van het jaar. In deze fase wordt de basis gelegd voor de komende periode. De spelers hebben na een lang seizoen vakantie gehad, even geen sportspecifieke verplichtingen van meerdere malen in de week trainen. Dit geeft ontspanning aan het lichaam en aan de geest. De speler wordt weer vrij en fris in het hoofd en krijgt weer zin in een nieuw seizoen. Het lichaam ontspant op een andere wijze, er vinden op fysiologisch gebied herstelprocessen plaats die tijdens het zware seizoen niet goed plaats kunnen vinden.
Waar komt de Sportfysiotherapeut dan om de hoek kijken? Er is toch sprake van een frisse en fitte speler!
Door het nieuwe seizoen zijn de spelers weer geprikkeld om hard van start te gaan, immers ze mogen weer iets doen wat ze het mooiste van de wereld vinden, hun eigen sport! De trainer/ coach is aangesteld om topresultaten te halen dit jaar. Dat geeft extra druk aan de speler die zich zelf al druk oplegt.
Een typisch voorbereidingschema: 3 a 4 maal per week trainen, in het weekend ook nog een training en een wedstrijd daarbij: dit 3 weken lang.
Als we zien dat een lichaam tot totaal herstel is gekomen, betekend het nog niet dat het weer totaal fit is. Daar slaan de meeste trainers de plank mis: je hebt vakantie gehad dus je kan weer vol aan de slag! Dat samen met de druk van knokken om een plekje betekend meteen aan het begin van het seizoen extra druk, stress, spanning en dus een overbelasting op het spierstelsel, zenuwstelsel, mentale gesteldheid en reactievermogen. Dit alles bij elkaar zijn 4 alarmbellen voor het ontwikkelen van blessures die een seizoen voor een sporter, trainer, team en club kunnen beïnvloeden!
Waarom 6 maal per week het lichaam en geest belasten terwijl het net uit ‘de herstel’ modus komt? Tijdens het seizoen wordt toch ook maar 3 a 4 maal per week een belasting gevraagd! Waarom altijd meer? Is meer dan altijd beter?
In dit geval betekend meer:
- Meer kans op blessures
- Meer kans op niet het beste team op het veld hebben staan
- Meer kans op mindere resultaten
- Meer kans op ernstige blessures
- Meer kans op vermoeidheid van de spelers
- Meer kans op de wedstrijd in de laatste fase weggeven
- Meer kans op onvrede bij de spelers
- Meer kans op stress van een speler
Er is ook nog een minder:
- Minder kans op een hoge notering aan het einde van het seizoen
Trainers, coaches en spelers bouw het seizoen rustig op! Geef het lichaam de kans om te wennen aan de ‘nieuwe’ belasting, hou de geest fris. Uithoudingsvermogen is belangrijk maar is het voor een voetballer, basketballer, handballer, korfballer van belang dat hij/ zij 15 kilometer kan joggen of moet de sporter die hoog intensieve sprints kunnen maken meerdere malen per wedstrijd?
Traint dat dan ook!
Reacties of feedback altijd welkom!