Leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures

Leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures

 

Spier- en peesblessures zijn veelvoorkomend bij sporters en niet-sporters. Denk daarbij aan Pees-ontstekingen/ irritaties en spierscheuren, die veelal een langdurig herstel vergen. 

 

Van veel spier- en peesblessures zijn de risicofactoren bekend en daarvan zijn meerdere leefstijlgerelateerd:

  • Overgewicht is een risicofactor voor het ontstaan van peesklachten
  • Slecht of onvoldoende slapen is een risicofactor voor het krijgen van spierblessures. 

 

Naast de leefstijlgebonden risicofactoren kennen we ook herstelbelemmerende en herstelbevorderende factoren. Van deze factoren die het herstel kunnen vertragen of bespoedigen hebben er ook meerdere een directe relatie met leefstijl. Denk daarbij aan hoe een combinatie van voeding en beweging invloed heeft op het herstel van spier- en peesblessures.

 

Speer Fysiotherapie benadert blessures vanuit alle mogelijke invalshoeken om zo een optimaal herstel te bevorderen. Dit houdt in dat wij niet alleen naar de spier of pees kijken, maar ook naar de ontstaanswijze en externe en interne factoren die daarop van invloed kunnen zijn. 

 

Ook onderzoeken wij de leefstijlfactoren die onderliggend kunnen zijn aan het ontstaan van de blessure of klacht. Door deze combinatie toe te passen, kunnen wij een adequaat behandelplan opstellen voor een optimale revalidatie.

 

Hiervoor kunnen wij meerdere ‘tools’ inzetten:

pastedGraphic.png

 

Voorbeeld van een behandeling na een spierblessure:

De blessure wordt eerst in beeld gebracht met echografie, waar een klein scheurtje van de kuitspier zichtbaar is, alsmede het stadium waarin het herstel zich bevindt (ontstekingsfase, eerste herstelfase of de fase waarin er weer richting sport gedacht kan worden). Vervolgens wordt er een analyse gemaakt van de ontstaanswijze en welke factoren daarop invloed gehad kunnen hebben: de leefstijlinterventie. Hierbij kunt u denken aan voeding, slaap, beweging en/of het gebruik van alcohol en tabak waardoor de spier onvoldoende belastbaar was. Door middel van deze combinatie kunnen we met gerichte tips het revalidatietraject opstarten met oefentherapie (wetenschappelijk ondersteund) gericht op de spier. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar de gehele keten van spieren die aan elkaar gelinkt zijn, zodat het hele lichaam straks weer klaar is om het sporten of de dagelijkse activiteiten zonder belemmeringen aan te kunnen.

 

 

pastedGraphic_1.png

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande, dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen.

 

Met vriendelijke groet,

Team Speer Fysiotherapie

Openingstijden

Maandag 08.00 - 21.00
Dinsdag 08.00 - 21.00
Woensdag 08.00 - 21.00
Donderdag 08.00 - 21.00
Vrijdag 08.00 - 18.00
Zaterdag 09.00 - 13.00
Zondag Gesloten

 

Privacybeleid

Locaties

Locatie De Koog 
Kwadijkerkoogweg 14C, Purmerend

Locatie Kv Groen Geel
De Drie Morgen 2, Wormer


info@speerfysio.nl

Volg ons

keurmerk
keurmerk