Dry Needling: Hoe zit dat?

We belasten onze spieren de hele dag door. Afhankelijk van iemand zijn werk, sport of manier van bewegen belasten we bepaalde spieren meer dan andere. Wanneer we een zware inspanning vragen van een spier kunnen we een spier ook overbelasten. Overbelasting kan ontstaan doordat we iets zwaars vragen van onze spieren, maar ook door een wat lichtere taak die we vaak achter elkaar herhalen.

In zo een overbelaste spier kan een myofasciaal triggerpoint ontstaan, in de volksmond ookwel "triggerpoint" of "spierknoop" genoemd. Het vervelende gevoel wat zo een spierknoop geeft, kan worden verergerd door er op te drukken of door het gedeelte van de spier op rek te brengen. Meestal heeft de pijn die de spierknoop geeft een vast uitstralings patroon. Je kunt dus pijn voelen op een andere plek dan waar de spierknoop daadwerkelijk zit. Daarnaast kunnen triggerpoints de mobiliteit van gewrichten verminderen.

Bij een behandeling met Dry Needling wordt zo een spierknoop gezocht en aangeprikt met een naaldje. Dry Needling heeft zijn naam te danken aan het feit dat, in tegenstelling tot bij andere injecties, hierbij geen vloeistoffen o.i.d. in het lichaam wordt gebracht. Het aanprikken van de spierknoop brengt een reactie van het zenuwstelsel teweeg. Hierdoor ontspant de spier en verdwijnt de spierknoop. Tijdens het prikken kan je een snelle, korte aanspanning van de spier voelen. Dit noemen wij ook wel een "twitch". Een twitch kan wat apart aanvoelen omdat het een aanspanning is waar je zelf geen controle over hebt.

In de praktijk blijkt Dry Needling een effectieve behandeling van spierknopen. De behandeling is niet pijnlijk en wordt hooguit onaangenaam genoemd.

Heb je klachten en ben je benieuwd of Dry Needling wat voor jou is? Speer Fysiotherapie biedt Dry Needling aan op zowel de locatie in Purmerend als in Wormer. 

Openingstijden

Maandag 08.00 - 21.00
Dinsdag 08.00 - 21.00
Woensdag 08.00 - 21.00
Donderdag 08.00 - 21.00
Vrijdag 08.00 - 18.00
Zaterdag 09.00 - 13.00
Zondag Gesloten

 

Privacybeleid

Locaties

Locatie De Koog 
Kwadijkerkoogweg 14C, Purmerend

Locatie Kv Groen Geel
De Drie Morgen 2, Wormer


info@speerfysio.nl

Volg ons

keurmerk
keurmerk